Huisstofmijt is 1 van de gevolgen van slechte ventilatieDe huisstofmijt (Dermatophagoides pteronyssinus) is een haast onzichtbaar kleine (ca. 0,3 mm) mijt. De huismijt is familie van de spinachtigen. In Europa zijn er twee hoofdsoorten. De levensduur van een huismijt is 2 à 3 maanden. Een huismijt heeft 3 à 4 weken nodig om van een eitje op te groeien tot een volwassen huismijt.

Leefomstandigheden van de huisstofmijt

De huisstofmijt komt overal ter wereld voor, in alle klimaten, behalve op grote hoogte waar hij zich moeilijk kan voortplanten. De maximale grens waarop de huismijt nog kan bestaan ligt rond de 1300 meter, daarboven wordt in Europa de lucht te droog. Ideale omstandigheden voor de huismijt zijn temperaturen tussen de 20-30º Celsius en een relatieve luchtvochtigheid van 60-80%. Huismijten kunnen niet drinken maar onttrekken direct vocht aan de lucht om te leven. Huismijten kunnen niet tegen direct zonlicht en de huismijt leeft daarom bij voorkeur in het donker. Een belangrijke voedingsbron voor de huismijt zijn huidschilfers van mensen en dieren. Matrassen, hoofdkussen en stoffen meubilair zijn daarmee een ideale leefomgeving voor de huismijt, waar de mens ongewild zowel voor voedsel als vocht zorgt. Huismijten komen ook voor op beschimmelde muren en in tapijt.

De uitwerpselen en vervellingshuidjes van de huisstofmijt kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij de mens, zoals allergische reacties (waaronder astma en eczeem). Naar schatting heeft 10% van de Westerse bevolking een huisstofmijtallergie.

Bestrijding van de huisstofmijt

Huisstofmijt heeft 3 zaken nodig om te kunnen: leven een (donkere) plek om te wonen, eten (huidschilfers) en vocht (uit de lucht). De belangrijkste praktische maatregelen ter bestrijding van de huisstofmijt zijn:

1) Het beperken van de leefruimte van de huisstofmijt. Denk hierbij aan vloeren met glad oppervlak, meubels met glad oppervlak, speciale hoezen om matrassen, kussens en dekbedden. Regelmatig reinigen van beddengoed en knuffels op 60º Celsius in de wasmachine. De huisstofmijt kan die temperatuur niet overleven, ook worden de huidschilfers waarvan de huismijt leeft verwijderd. Naast het wassen op 60º C kun je knuffels ook op -18ºC voor een week in een plastic zak in de vriezer stoppen. De huismijt gaat dood, de allergenen zijn dan echter nog steeds aanwezig!

2) Het beperken van voedselbronnen voor de huismijt. Stofzuig regelmatig met een stofzuiger met HEPA-filter om verspreiding van huismijt te voorkomen.

3) De meest effectieve maatregel lijkt het beperken van het vochtniveau in huis. Een huismijt kan zich onder een relatief vochtigheidsniveau van 45% niet voortplanten. Met een relatief luchtvochtigheidsniveau onder de 40% sterft huismijt binnen enkele dagen. Door het huis regelmatig te luchten (dit zorgt ervoor dat het vocht goed uit het huis kan) en goed te stoken kan binnenshuis een droog binnenklimaat gecreëerd worden. De herfst is het ideale seizoen voor de huismijt door het hoge vochtniveau en vaak nog beperkte stoken waardoor de leefplekken van de huismijt erg vochtig worden. In de winter als het buiten vriest kan men door goed stoken en luchten het vochtniveau binnenshuis onder de 40% te krijgen. In de winter is het mogelijk een huis huismijt vrij te krijgen. Aanvullende maatregelen zijn daarbij wel nodig: Denk daarbij aan een goede vocht afvoer van de badkamer naar buiten (houd de deur naar de badkamer dicht), laat een dekbed open liggen zodat een matras optimaal zijn vocht kwijt kan, voorkom anderen vochtbronnen in huis zoals drogende was, slechte afvoer bij het fornuis etc.

Als laatste optie kun je materialen met voor huismijt dodelijke stoffen inspuiten of bewerken. Veel effectieve stoffen zijn echter in Nederland bij wet verboden.

Bron: Wikipedia